Selasa, Oktober 29, 2013

Memasak Ler Kite, Kuih Talam Jer

Hari minggu lepas, tetiba kau terlebih rajin terbuat kuih talam pandan lapis kastar. Anak-anak kau membuat permintaan nak makan kuih dan mama dia memang terlebih rajin ler sangat jadinya kuih tlam ler jadi pilihan. Senang, bancuh aduan pastu kukus. Kalau kuih lain macam karipap ke, donut ker, keria ker, nak kena bancuh, uli pastu nak gentel dan bentuk satu-satu. Banyak kerja ler pulak.
Bila dah siap aku potong dan hidang pada anak-anak tapi tak sampai 10 minit dah licin dimakan oleh mereka. Hantar pinggan koong minta lagi padahal aku potong separuh kuih talam. Next time kena buat dua aduan tak boleh satu adunan.
 
Resepi Kuih Talam Pandan lapis Kastard cara kak jemah
 
Bahan atas (warna kuning)
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawa tepung jagung/kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung dikisar (atau jagung manis tin)
3 cawan santan
1/2 cawan air
warna kuning

Bahan bawah (warna hijau)
1  cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung kastard
1 cawan santan pekat
1 cawan air pandan (kisar daun pandan dan tapis) atau
1 sudu kecil pes pandan
1 cawan air (kalau guna pes pandan, 2 cawan air yea)
2 biji telur
2 sudu besar gula
pewarna hijau

Kaedahnya cenggini, bancuh semua bahan A dab B secara berasingan. Maksunya bahan A dalam satu bekas dan bahan B dalam bekas lainnye. Gaul sampai sebati semua pastu wap atas dapur 2,3 minit kemudian masuk dalam loyang. Sebelum tu panaskan pengukus/steamer bila air dah didih boleh masuk bancuhan dalam loyang kukus. Bila bahagian atas dah masak 2/3 atau dalam 15-20 minit, lorekkan atau cucuk bahagian bawah yang separuh masak guna garpu untuk membolehkan bahagia atas lekat bila di tuang bancuhannya. Kukus dalam 1jam atau sampai masak. Nak tau masak, cucuk kuih sampai kebawah dengan lidi, bila ditarik keluar lidi tu tak de bancuhan kuih yang lekat, maknanya dah masak, kalau ada kukus lagi.
 
Sonang jer kannnn.
 
 

1 ulasan: